2019 márciusában minden megváltozott!

Magyarországon és a világon a kormányok a covid hatására egy elképesztő korlátozásokkal teli időszakot indított el, amitől szinte minden megváltozott. Ez érintett engem, mint fotós és mint fotóstúdió üzemeltető is. A következő három hónapban egyetlen egy munkám sem volt, konkrétan minden munkámat lemondták vagy áthelyezték későbbi időpontra. A nyári esküvőket elhalasztották, őszre, illetve a következő évre. Nem lehetett tudni, hogy mikor lesz megint bármilyen munka. Ez a három hónap teljes egészében munka nélkül telt el. Gondolkodtam, hogy mit is tehetnék… vártam a jó szerencsét, amíg lehetett. Marketing és üzleti szempontjából nem a legjobb várni a sült galambot, de végül rendeződött a helyzet és beindult a nyár. Visszajöttek az esküvők, igaz csak augusztusban, szeptemberben és októberben, így egy-két kivétellel szinte mindent megtartottak. Szeptembertől elkezdtek jönni a családok. Jöttek a család fotózára, majd októberben és november után pedig a karácsonyi időszaknak köszönhetően teljesen beindult. Novemberben ismét a kormány megint korlátozásokat vezetett be. A vállalkozóknak, illetve a szolgáltatóknak nagyon megnehezítette a működést, de ez szerencsére nem befolyásolta a megrendelők a kedvét. Novembertől a családi fotózások beindultak. Fejlesztettük a stúdiót. Egy új kocka dizájn jelent meg, kicsit olyasmi mintha panelből raknánk össze egy képet, de mivel ezek a képek interaktív voltak azért a nagy sikert arattak a családok körében. 

Ami viszont teljesen elmaradt az év folyamán, azok az üzleti fotózások. Folyamatosan érkeztek a cégektől megrendelések az év folyamán még tavaly 2018-ban, de 2019 márciustól szinte semmi nem érkezett, egyáltalán nem bíztak meg céges fotózásokkal. Sőt, az őszre jellemző és főleg a karácsony előtti időszakra oly jellemző rendezvényfotózás teljesen elmaradtak. Lényegében semmilyen rendezvényt nem rendeztek és semmilyen karácsonyi céges rendezvényt. Novemberben a további korlátozásoknak köszönhetően ez a rendezvény szervező szolgáltatás illetve ehhez kapcsolódó fotózásra teljesen megszűntek.

Szia Csaba, már két alkalommal jártunk nálad családi fotózáson és mivel nagyon meg voltunk elégedve, szeretném megkérdezni, hogy kisebb csak pár kép készítését is vállalod-e? Álláskeresésben vagyok és itthon sehogy se sikerül egy jó kép… ” ezek után egyeztettünk is időpontot, így elkészülhetnek a vágyott fotók.

M. Marianna

Sok kérdés szokott felmerül a fotózásokkal kapcsolatban… Ki fog fotózni? Hol lesz? Mennyi ideig fog tartani? Mennyibe fog kerülni? Milyen ruhákat fozzak? Milyen hátterek vannak? A ruhacserék időben hogyan férnek bele? Legyen-e valamilyen tematika? Milyen kiegészítők és honnan szerezzétek be?… Huh… és számtlalan kérdés van még…

A rengeteg lehetőség között kiválló imázs építés az üzleti portré fotózás. 

Hogy miért is?